Angyalok röpte az Arénában

Január 1-jén két angyal repült fel a nézők szeme láttára a Papp László Budapest Sportarénában, Mága Zoltán híres, Újévi Koncertjén. Közben, ahogy már megszokhattuk tőlük, angyalian muzsikáltak a húsz méteres magasságban. Az angyalok röptét az Airwalking munkatársai tették lehetővé.

Mihály Gábor airwalking koordinátor így foglalta össze a történteket: három nappal az előadás előtt érkezett a felkérés A legégetőbb kérdés az volt, hogy ilyen rövid határidővel tudjuk-e vállalni a feladatot. Természetesen tudtuk. Mi a kezdetektől fogva arra törekszünk, hogy olyan eszközöket fejlesszünk, amelyek bármikor mobilizálhatók, bárhol felépíthetők, miközben a legnagyobb biztonságot és szabadságot nyújtják a művészeknek.

Az Újévi Koncerten hatalmas térben kellett megoldanunk a feladatot. Negyven méter szélességű, húsz méter magasságú légteret kellett kitöltenünk.
Angyalok a levegőben
Ha utána gondol a kedves olvasó, el tudja képzelni, hogy ekkora térben nagyon fontos a mozgás sebessége. A szokásosnál tehát sokkal gyorsabban kellett tudnunk az angyalokat mozgatni, különben – kis túlzással élve – előbb ér véget a koncert, de az adott zeneszám biztosan, mint mielőtt az angyalok repülhetnének egy kört. Meg kellett tehát küzdenünk a fizika törvényeivel. A nagy sebességre történő gyorsítás komoly erőket kíván. Azt mindenki tudja, aki kerékpározik, motorozik, autót vezet, hogy minél nagyobb a sebesség, annál nagyobb a tehetetlenségi erő is, amelyet meg kell zaboláznunk, ha meg akarunk állni, vagy irányt akarunk váltani. Tehát a mi dolgunk az volt, hogy gyors, biztonságos rendszert telepítsünk, amely segítségével a művészek végig a megtervezett koreográfiát mutathatják be, nem lengnek, lendülnek túl azon sehol.

Az előadás napján reggel nyolckor léptük át az Aréna küszöbét. Elképzelhetik, hogy egy ilyen hatalmas koncert előkészületei során mekkora a sürgés-forgás. Lépni nem lehet a saját feladatára koncentráló, és azt a legjobban megoldani akaró, mindenféle szakmát képviselő emberektől. Mégis, három órával később már állt is a rendszerünk, amellyel képesek voltunk ebben a hatalmas légtérben a két művészt biztonságosan reptetni.

A hölgyek egyébként életükben először repültek így, szabadon, és azt kell, hogy mondjam, ebben is született tehetségek. Gyakorlatilag néhány mozgáspróba után már tökéletesen urai voltak a helyzetnek és a testüknek. Mi azzal tudtuk segíteni őket, hogy olyan különleges bekötést terveztünk, amelyben a lehető legkényelmesebben érezték magukat, érvényesülhetett a gyönyörű toalettjük és – természetesen – szabadon tudtak zenélni is.

Fotók: Mága Zoltán produkció